onsdag 7. desember 2011

tøm teksten 1-5

1.I Norge ble fossefallene bygget ut, kraftlinjer lagt, Bergensbanen ble bygget i 1909. Dette kan sees på som en slags industriell revolusjon. Etter første verdenskrig ble verdensøkonomien endret drastisk. Det førte til et stort børsfall i 1929.

2 a) De to litterære hovedtendensene vi finner i periode 1900 - 1945 er tradisjonalisme og modernisme.

2 b) Tradisjonalisme er en slags fortsettelse til den episke realismen fra 1800-tallet, sentrallyrikk i bundet form og realistisk teater.
Modernisme har sterk mistillit i det moderne samfunnet, vanskelig å tro på fremskrittet, fremmedhet og rotløshet,

3. At et kunstverk er ekspresjonistisk betyr gjerne at verket uttrykker kunstnerens indre følelser. Uttrykket i ekspresjonistisk billedkunst er ofte kantete, nervøst og voldsomt.

4 a). Ordet surrealisme betyr over realiteten eller utover realiteten. fra 1921 ble bevegelsen anført av den franske forfatteren og kritikeren André Breton. Den søkte menneskets egen virkelighet i det ubevisste og nyttet inntrykk fra rus og drøm som inspirasjonskilde. Den forsøkte å utvide bevisstheten og virkeligheten på globalt nivå og å forkaste alle gjeldende verdier. Surrealismen innebærer derfor en anarkistisk oppfatning av kunsten og av verden. Surrealismen var påvirket av Sigmund Freud og hans tanker om det underbeviste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar