onsdag 14. desember 2011

Rolf Jacobsen

biografi:
Jacobsen ble født i Oslo (den gang kalt Kristiania). Hans far var tannlege og hans mor en sykepleier. Han vokste opp for en del av barndommen av sin onkel som var en jernbane ingeniør. Jacobsen har studert flere år ved Universitetet i Oslo uteneksamen.

Han giftet seg i 1940 og hadde to sønner. Han viste seg å være lykkelig gift, og skrev flere dikt om sitt ekteskap.

2. Verdenskrig var turbulent for Jacobsen. Som mange i nazi-okkuperte Norge, ble han medlem av den norske nasjonalistiske sosialistpartiet. Da tyskerneble beseiret, tilbrakte han nesten fire år i fengsel for sin tilknytning til okkupantene.

Etterpå slo han seg ned i Hamar, nord for Oslo, og ble en bokhandler og journalist. I denne perioden konverterte han til katolisismen.



bibliografi:

  • Jord og jern, 1933
  • Vrimmel, 1935
  • Fjerntog, 1951
  • Hemmelig liv, 1954
  • Sommeren i gresset, 1956
  • Brev til lyset, 1960
  • Stillheten efterpå, 1965
  • Headlines, 1969
  • Pass for dørene – dørene lukkes, 1972
  • Pusteøvelse, 1975
  • Tenk på noe annet, 1979
  • Nattåpent, 1985
  • Alle mine dikt, 1990
  • En liten kvast med tusenfryd og fire rare løk. Ukjente dikt og tekster 1925–1993, ved H. Lillebo, 1996
  • Samlede dikt, ved H. Lillebo, 1999

oppgaver s 412:
1. 
jeg tolker metaforen "østens skyhøye menneskealper" som en by med høye bygninger som hever seg over horisonten i øst. karakteristiske trekk ved bildebruken kan være: "kloakken tordne med slam og stank hundrede mil i mørke." "gassledningenes hule blodårer" "ingen kan høre telefonkablenes knitrende liv"

2. 
1. strofe er en beskrivelse av hvor vi er, 2. er en beskrivelse av hva som er der 3. er en betegnelse på hvor vi er igjenn, 4-5 er beskrivelse av hva som er der 6. strofe er et nytt sted med en beskrivelse av en person som ikke vet noe om allt det som tidligere er beskrevet 7. strofe skjer det magiske ting, og sjeler engler og evig liv blir blandet inn i diktet.

3. lange og korte vers-linjer blir brukt i slutten av hver strofe, utenom i 4. 6. og 7. strofe.

4. jeg tolker "jeg" som Rolf Jacobsen som forteller fra sitt ståsted, og "du" er en person han observerer nede på gata.

5.jeg tolket tittelen som noe som skal forvirre, og få deg til å tenke: "hva er metafyskikk", så leser man diktet og matafysikk er nok det man nettop har lest. forvirret.

onsdag 7. desember 2011

tøm teksten 1-5

1.I Norge ble fossefallene bygget ut, kraftlinjer lagt, Bergensbanen ble bygget i 1909. Dette kan sees på som en slags industriell revolusjon. Etter første verdenskrig ble verdensøkonomien endret drastisk. Det førte til et stort børsfall i 1929.

2 a) De to litterære hovedtendensene vi finner i periode 1900 - 1945 er tradisjonalisme og modernisme.

2 b) Tradisjonalisme er en slags fortsettelse til den episke realismen fra 1800-tallet, sentrallyrikk i bundet form og realistisk teater.
Modernisme har sterk mistillit i det moderne samfunnet, vanskelig å tro på fremskrittet, fremmedhet og rotløshet,

3. At et kunstverk er ekspresjonistisk betyr gjerne at verket uttrykker kunstnerens indre følelser. Uttrykket i ekspresjonistisk billedkunst er ofte kantete, nervøst og voldsomt.

4 a). Ordet surrealisme betyr over realiteten eller utover realiteten. fra 1921 ble bevegelsen anført av den franske forfatteren og kritikeren André Breton. Den søkte menneskets egen virkelighet i det ubevisste og nyttet inntrykk fra rus og drøm som inspirasjonskilde. Den forsøkte å utvide bevisstheten og virkeligheten på globalt nivå og å forkaste alle gjeldende verdier. Surrealismen innebærer derfor en anarkistisk oppfatning av kunsten og av verden. Surrealismen var påvirket av Sigmund Freud og hans tanker om det underbeviste.

telegrafisten

kort handlingsreferat:
filmen "telegrafisten" omhandler mr Ove Rolandsen som er en telegrafist i en liten bygd i nord-norge som liker dattera til en mr rik, og kona til presten. ove har en opfinnelse han skulle ha sendt til tyskland, men har ikke pengene, han får ikke låne av den rike mannen som eier fiskelimsfabrikken på stedet. En dag blir det stjålet noe penger og en livsforsikring av mr. rik. en belønning på 400 daler blir lovet, og ove inrømmer å ha stjålet dem og brent dem. noe han ikke har gjort. han får 400 daler, og får sendt en prøve av opfinnelsen sin, nemlig bedre fiskelim. han mister jobben som telegrafist, og rømmer fra bygda og finner seg til rette på en øy like i nærheten. senere får han besjed fra tyskland og blir lovet 100 000 daler for opfinnelsen sin. ove og mr rik slår seg sammen og sammarbeider om å lage bedre fiskelim, og ove får endelig dattera til mr rik.

svermere i hamsunds forfatterskap er i begynnelsen, og han fortalte veldig rett frem, det var før han begynte å grave dypt ned i karakterene og gi komplekse og dype karakterer.

svermere er ganske typisk hamsund i hans tidlige forfatterdager.