mandag 27. september 2010

Snorre Sturlason

Snorre sturlason var en islandsk høvding, forfatter, og skald. Han ble født på Kvam på Island. Snorra var i norge i til sammen 4 år, 1218-20 og 1237-37. første gang han kom til norge var da kong inge døde. andre gang var for å komme unna island, fordi det var mange som hatet han fordi han hadde så mye makt. snorre ble drept på oppdrag fra kong håkon, han ble oppsøkt av en gruppe menn på gården Reykholt.

snorre fikk en statue av seg selv i Bergen i 1938, en kopi ble reist på gården Reykholt. snorremonumentet i slottsparken i oslo ble reist i 1941 av NS-regjeringa, men revet under frigjøringen i 1945.

det var Snorre som fant ut at Tønsberg var Norges eldste by, om man kan stole på han er uvisst, men Tønsberg er kjent som Norges eldste by, og hadde ikke han skrevet ned det, er det ikke sikkert at Tønsberg hadde vert like stor som den er i dag.

tirsdag 21. september 2010

lekser 20. september

1. det er et enkelt navn for tiden mellom antikken og renessansen; mellomalderen – middelalderen
2. ridderdiktningen, lærde tekster om historie filosofi og vitenskap, høviske litteraturen. Den norrøne litteraturen. Hele spekteret for kristen og høvisk litteratur.
3. dikting som er knyttet til aristokratisk ideologi og kultur.
4. innerst i jorden sitter satan fastfrosset fra jordskorpen og innover er det sjeler som skal straffes for de syv dødsyndene, jo lenger inn man kommer, jo verre er pinslene, gjennom peters port er det flere etasjer på et fjell der man må pines på forsjellige måter for å renses før man blir sendt opp igjennom 9 himler før man kommer til gud, og kjerligheten i den tiende.
5. følelser får større betydning, og fortelleren holder med de to elskende.
6. fortelleren holder med de to elskede
7. 1100-1200 tallet
8. sagaer som er konsentrert om konflikt og dramatiske hendelser, og striden dreier seg ofte om ære, makt og kjærlighet.
9. eddadikt, skaldekvad (og kristenkvad.)
10. Skaldekvad er knyttet til hoffet og fulgte konger og stormenn under slag og på reiser for å dikte til begivenheter de var vitne til. ”krigsraportene”
11. Den yngre edda er en lærebok i gammelt skaldskap og norrøn mytologi.

Tenk deg om;
3. fordi det er oversatt fra usikre kilder, og middelalderen blir sett på som noe norsk. ”nasjonalromantikken” kom å slettet alt som ikke var norsk.

tirsdag 7. september 2010

kronologisk:
gutt og gammel dame går på bussen og setter seg ved siden av hverandre etter en stund sovner den gamle damen på skulderen til gutten, gutten prøver å vekke henne før han skal av bussen, men det viser seg at damen har vert død på skulderen hans i 30 minutter.

baklengs og utvidet:
den gamle damen var død i 30 minutter på en buss før det ble oppdaget på skulderen til en gutt når han skulle av bussen, damen hadde sovnet rolig på skulderen til gutten som etter en stund prøvde å vekke henne. de hadde satt seg ved siden av hverandre etter at begge gikk på bussen fra samme busstopp. de hadde begge stått rolig å ventet på bussen bare minutter før damen døde, damen hadde i flere år slitt med dårlig hjerte, en amputert lunge og svulster i hjernen.

 BAKLENGS:
sgnelkab
rettunim 03 i snah neredluks åp død trev rah nemad ta ges resiv ted nem ,nessub va laks nah røf enneh ekkev å revørp nettug lit neredluks åp nemad elmag ned renvos dnuts ne rette erdnarevh va nedis dev ges rettes go nessub åp råg emad lemmag go ttug

mandag 6. september 2010

fabler

utvidet versjon:

Hunden hadde fått tak i et fint og saftig stykke svinekjøtt, og dermed la han i vei i stor fart. På veien kom han til ei smal bro over et lite vann, og nede i vannet så hunden sitt eget speilbilde.
Har du sett på maken for en kjekk hund! sa hunden til seg selv. Der står en annen hund. Og den har også et fint og saftig stykke kjøtt i gapet sitt. Jeg tror at den kjøttbiten er enda større og enda litt saftigere enn min. Nå skal jeg ta den fra den andre!
Hunden slapp det fine svinekjøttet for å få tak i det flotte stykket som den andre hunden hadde i kjeften. Men da kjøttbiten falt i vannet, ble den glatte overflata i vannet kruset, og dermed var den andre hunden borte. Og kjøttbiten var vekk. 
Slik går det. Den som er grisk, narrer ofte seg selv. 

kortet ned:

Hunden hadde svinekjøtt, og la i vei. Han kom til ei bro, og i vannet var et speilbilde. Der står en annen hund. Og den har et stykke kjøtt. Jeg tror at den kjøttbiten er større enn min. Nå skal jeg ta den!
Hunden slapp svinekjøttet for å ta det som den andre hunden hadde. Men da kjøttbiten falt i vannet, ble overflata kruset, og da var den andre borte. Og kjøttbiten var vekk.
Slik går det. Den som er grisk, narrer ofte seg selv. 


orginal versjonen