mandag 7. februar 2011

Jeppe på Bjerget

Jeppe på Bjerget omhandler en historie om Jeppe, som er en fyllik. han blir sendt for å handle, men drikker seg full av pengene han fikk med. Det kongelige hoffet finner han, tar han med og narrer han til å tru at han er konge. deretter drikker han seg full, og han blir dumpet i de vanlige klærne hans. Han kommer i "retten" og må bøte med livet for å ha latt som han var konge, og blir "hengt" han får gift som får han til å sovne. Han våkner opp igjen, og trur han har kommet tilbake fra paradis.

Jeppe på Bjerget er en komedie som Holberg skrev i begynnelsen av hans poetiske raptus. Han hadde nettopp begynt å vise sin satiriske side ved sitt forfatterskap, og Jeppe på Bjerget var en av hans første satiriske verk.

Dette er ikke en veldig klassisk komedie, siden historien begynner med at han har det fælt. han drikker seg full og har det fantastisk med hoffet. Og han drikker seg full på hoffet igjen, for å så bli dumpet tilbake i den forferdelige verden hans igjen. Det blir en motsatt handlings-kurve i forhold til den klassiske som starter i harmoni går til "helvete" så videre til harmoni. Denne starter med "helvete" går til harmoni, alle har det bra. ender opp i "helvete" igjen.